Bas vertaalt passie voor schoenen in eigen schoenverzorgingsshop

Schoenmaker, blijf bij je leest… en dat is nu juist hetgeen Bas van Exter heeft gedaan. In plaats van in de cijfertjes te blijven rommelen, trok de afgestudeerd fiscalist op een gegeven moment de stoute schoenen aan en verruilde hij de rekenmachine voor een schoenpoetsset. Want als er een verstand heeft van schoenverzorging, dan is hij het wel en dat vertaalt hij in de Shoe Care Shop.

Toch doe je hem tekort door Bas simpelweg schoenpoetser te noemen, ook schoenmaker dekt de lading in de verste verte niet. Met de uitdrukking praktiserend ambachtelijk schoenverzorgingsexpert kom je enigszins in de buurt. Want als het over het onderhouden van schoenen gaat, ben je bij Bas en zijn team aan het juiste adres; van de beste schoensmeer tot de meest effectieve poetsmethode. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in schoenen en schoenverzorging. Op kantoor adviseerde ik collega’s over hoe ze met weinig aandacht voor hun schoenen al beter voor de dag konden komen. Ik had in mijn bureaula een schoenpoetsset. Als iemand het pand wilde verlaten en zijn schoenen zagen er niet uit, riep ik hem terug. Want weet je, als mensen erom geven, dan is het voor die mensen heel storend als ze slecht onderhouden schoenen zien. Bij een belangrijke afspraak kan dat van belang zijn.”

Van een website voor schoenspanners, via schoenen poetsen in het WTC – de klant zittend op een stoel met de schoenen nog aan – naar een eigen werkplaats in Amsterdam. De ontwikkeling van een bureaubaan naar creatief ambachtelijk handwerk is in een sneltreinvaart voltrokken. In die werkplaats wordt gepoetst – de schoenen uieraard -, hersteld, gekleurd en gepatineerd; het in meerdere laklagen handmatig schilderen van de schoenen in de gewenste kleur. “Patineren wordt in Nederland niet veel meer gedaan, omdat veel schoenmakers dat te geraffineerd werk vinden”, weet Bas. “Van alleen patineren kun je hier niet leven. Anders dan in Engeland, waar bedrijven zijn die zich puur en alleen met patineren bezighouden.”

De Britten gaan volgens hem dan ook heel anders met hun schoeisel om, dat is ze, zegt hij, met de paplepel ingegoten. “Een Engelsman koopt niet veel, maar wel over het algemeen goede kwaliteit schoenen. Nederlanders kopen wel modieuze schoenen, maar vaak van mindere kwaliteit. Je ziet hier toch wel vaak mensen met onverzorgde schoenen aan hun voeten. Terwijl je met relatief weinig werk de boel goed kunt fiksen. Je moet alleen wel weten welke producten je nodig hebt, hoe deze te gebruiken en je moet er een beetje tijd voor vrijmaken.” En daar wil Bas je met de Shoe Care Shop graag bij helpen. “De producten zijn eigenlijk bijzaak, we focussen op een adviserende rol. We willen anderen leren hoe het moet. Als mensen ons bellen of e-mailen, zijn ze vaak verbaasd over hoeveel we daadwerkelijk van schoenen afweten. We proberen het ambachtelijke van het schoen verzorgen over te brengen op mensen, ze de liefde voor leren schoenen bij te brengen.”

Met de website en de Shoe Care Shop combineert Bas twee passies: zijn liefde voor schoenen en zijn interesse in online. “Wat mij boeit aan websites is dat je online een bepaald gevoel wilt overbrengen en hoe je dat dan voor elkaar krijgt. Dat samenbrengen met een website over schoenverzorging… voor mij is dat de ultieme combinatie; werk technisch en vanwege mijn passie. Ik hou van schoenen en het onderhouden van schoenen. Dat wordt elk jaar een beetje erger. Wat begon als een probeersel naast mijn werk, heeft me uiteindelijke helemaal opgeslokt. Ik zit nu voor honderd procent in de schoenverzorging.”

Zijn huidige klantenbestand is best divers. Meestal man en tussen de 25 en 50 jaar oud. Maar hij ziet ook steeds meer jongeren langskomen en ook het aantal vrouwen neemt toe. “Verder natuurlijk de echte schoenfanaten”, weet Bas, die zelf beschikt over zo’n 15 tot 20 paar nette schoenen en ongeveer 15 paar sneakers. “Dat is wel te overzien toch? Maar dat komt ook een beetje omdat ik in Amsterdam woon. Dan heb je maar beperkt de ruimte, anders waren het er ongetwijfeld meer geweest. Al koop ik de laatste jaren wel bewuster nieuwe schoenen.”

Begin gewoon eens met een set schoenspanners, stelt Bas. “Dat is het begin van de goede schoenverzorging. Als je schoenen koopt, ga je ze uiteraard dragen. Tijdens het lopen, wikkel je je voet af, komt er beweging in de neus van de schoen en door de transpiratie van je voeten ontstaan er plooien tijdens de afwikkeling. Een schoenspanner trekt de zool recht en de plooien eruit. Doe je dat niet, dan is het klaar. Als die plooien er eenmaal inzitten, krijg je ze er nooit meer uit. Dan kun je poetsen tot je een ons weegt. Zelf bij sneakers treedt dit op. Daarom is een schoenspanner is stap 1 in het onderhoud van je schoenen.”

Die goede verzorging van schoenen gaat hem echt aan het hart en daarvoor gebruiken ze bij de Shoe Care Shop niet alleen bestaande producten, maar ontwerpen en bedenken ze zelf ook van alles waarmee je schoenen beter en mooier kunt maken. “Het is een beetje een tic”, zegt hij lachend. “Mijn kinderen vinden het fantastisch om te vertellen dat hun papa schoenpoetser is. En dat is ook een beetje de kern van wat we doen. Mijn ideaal is een ‘shinebarretje, waar mensen binnenkomen, hun schoenen afgeven en met een kop koffie of drankje wachten tot ze klaar zijn. Dat is voor mij een ideaalplaatje.”

En ja, als hij op straat loop, kijkt hij wel degelijk voornamelijk naar de grond. Beter gezegd naar de toestand van andermans schoenen. “Ik kom uit Oud-West en fiets via het Roelof Hartplein hierheen. Bij Wildschut slaan veel mensen rechtsaf richting Zuidas. Ik zie daar mensen voorbijkomen met kwalitatief mooie schoenen, die… waarvan ik denk: Oh, kom alsjeblieft eens bij ons langs om ze te laten verzorgen. Als ik ergens kom, dan zijn er maar weinig manen met een beterpaar gepoetste schoenen dan die van mij. Als ze er wel zijn, dan wil ik sowieso met ze praten. Kijk naar huwelijk. De man zit strak in het pak, keurig verzorgd met strak gestreken overhemd en dasje. Maar de schoenen… alsof ze in het donker zomaar een paar uit de kast hebben getrokken. Dan denk ik: Had dat nou echt niet anders gekund.”

The Shoe Care Shop

Bas van Exter

020 261 1746

Te bezoeken op afspraak

https://nl.theshoecareshop.com

Foto: Lex Banning

0 Shares