Community Garden op de Zuidas officieel geopend

Heb je een braakliggend stuk in je omgeving waar (voorlopig) nog niets op gebeurt? Laat er kinderen, medewerkers van bedrijven en omwonenden tuinieren en samenkomen. Het klinkt als een prachtige sociale én groene oplossing voor de tijdelijke invulling van een kavel. Op de Zuidas maken we deze vergroenende ambities waar op een beschikbare kavel tussen EMA en Van der Valk aan de Domenico Scarlattilaan. Twaalf leerlingen van de Amsterdam International Community School plantten er donderdagochtend 16 september bollen in de grond als belofte aan een groen voorjaar in 2022.

Twee jaar vergroening
In 2021 en 2022 werken schoolkinderen, Zuidasmedewerkers en bewoners van Buitenveldert samen aan het vergroenen van een tijdelijk beschikbare kavel tussen EMA en Van der Valk aan de Domenico Scarlattilaan. Met steun van Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Zuid en Gemeente Amsterdam – Zuidas maakten kinderen al een start in de afgelopen maanden. Nu de Covid-maatregelen het toelaten, kunnen ook medewerkers en bewoners meedoen aan deze bijzondere gemeenschapstuin. Het initiatief tot deze tijdelijke groene ontmoetingsplek komt van Amsterdam International Community School, Gemeente Amsterdam en (andere participanten van) Green Business Club Zuidas.

Feestelijke opening
Donderdagochtend 16 september 2021 werd de Community Garden op de Zuidas officieel geopend door Rocco Piers (Dagelijks bestuurder Stadsdeel Zuid), Jessica Morriss (AICS) en Roland de Vlam (Loyens&Loeff, tevens voorzitter Green Business Club Zuidas). ‘Ik ben blij deze tuin te mogen openen en ik verwachtte eigenlijk een geheel open ruimte, maar er is al zoveel groens gebeurd! Als Stadsdeel vinden we het belangrijk dat men en elkaar ontmoeten en het is goed om te zien dat deze tijdelijke tuin dat biedt’, aldus Rocco Piers.

Roland de Vlam licht het initiatief toe vanuit Green Business Club Zuidas: ‘Ons doel is om klimaatadaptatie en biodiversiteit op een praktische manier te introduceren bij verschillende groepen in Zuidas. Na dit pilotproject presenteren we een blauwdruk aan Gemeente Amsterdam waarmee we laten zien wat de waarde is, bijvoorbeeld op sociaal, groen en educatief gebied, van tijdelijke vergroening.’ De leerlingen van AICS konden al een aantal maanden tuinieren in de nieuwe tuin. Jessica Morriss vult aan: ‘We konden onze twaalf groepen 4 en 5 al mee laten doen aan het project en zien er naar uit om met bewoners en medewerkers te gaan samenwerken zodat het echt een Community Garden wordt.’

Ontmoet elkaar
De Community Garden Zuidas is een zeer geschikte ontmoetingsplek om de andere mensen in het gebied waar je woont, leert of werkt te spreken en samen iets op te bouwen. “Het karakter van de tuin is tijdelijk, maar het is lang genoeg om er samen aan te bouwen en ervan te genieten. Dit soort initiatieven krijgen steeds meer de ruimte. Er zijn zoveel ontwikkelingen in het gebied en dit project kan een pilot zijn voor andere plekken, waardoor je ook weer andere mensen samenbrengt”, sluit Diederik Imfeld, projectmanager vanuit Green Business Club Zuidas, met enthousiasme af.

Alle medewerkers en bewoners die willen genieten van en helpen in de tuin, kunnen daarbij profiteren van de kennis van de jonge hoveniers die vandaag de bollen planten voor het voorjaar. “Die bollen moeten niet te dicht naast elkaar, dan groeien ze niet!”, instrueert één van de leerlingen met een trotse grijns.

Meer informatie: https://greenbusinessclub.nl/zuidas/

 

   

0 Shares