Dick (78): ‘Waarom ik hier graag kom? Het is hier gezellig en ongedwongen!’

Twee dagen in de week is Dick een vaste gast in het AOC ontmoetingscentrum. In de tuin achter het gebouw aan het Smaragdplein trekt de Dick tevreden en relaxed aan een sigaartje. Hij is wat vergeetachtig en komt al jaren twee dagen in de week in het ontmoetingscentrum van Combiwel. Hoe lang al? Tja, dat is-ie een beetje vergeten, erkent hij.

Want dat is zijn probleem, Dick is een beetje vergeetachtig. Ergerlijk noemt hij het zelf. “Je staat op en loopt naar de keuken, maar bent bij de deur al vergeten wat je daar ging doen. Of je bent iets aan het uitzoeken – ik ben verzamelaar – legt het weg, en bent vergeten waar je het hebt gelegd. Dat soort dingen, weet je wel”, legt de 78-jarige Amsterdammer uit. Hij was van beroep topografisch tekenaar. Leuke kaarten tekenen, noemt hij het zelf. Na een frontale aanrijding meer dan twintig jaar geleden werd hij uiteindelijk afgekeurd vanwege onder meer vanwege problemen aan zijn ogen. “Dat mogelijk werd verergerd door het ongeluk.”

Maar Dick is geen thuiszitter en op aanraden van een bekende meldde hij zich bij het AOC op het Smaragdplein. Vijf dagen in de week biedt het ontmoetingscentrum licht dementerenden en mensen die vergeetachtig zijn of worden allerlei activiteiten aan. Op de D-dagen – ‘de D van Dick’, zegt hij lachend – is hij hier te vinden. “Waarom? Als je langdurig thuiszit, wordt het eentonig. Je mist aanspraak en dat vind je hier. Het voordeel is: niets moet. Je hoeft niet mee te doen aan de activiteiten die worden georganiseerd. De een gaat tekenen, de ander doet mee aan bijvoorbeeld gymnastiek. Maar alles is vrijblijvend, er is geen verplichting. Sommigen lezen een boek of maken een kruiswoordraadsel. Maar je bent wel samen, kunt een praatje maken en het is gewoon gezellig.”

Zelf is Dick regelmatig in de tuin te vinden waar hij zijn sigaartje kan roken. ‘Een tevreden roker is geen onruststoker’. Een gevleugelde uitspraak van de opa in de strip Jan Jans en de Kinderen en zeker van toepassing op Dick. Hij heeft jarenlang sigarenrookcursussen gegeven bij Hajenius, waar een voormalige buurman van hem als winkelmanager werkte. “Dat was voor een of twee dagen in de week. De cursus ging over hoe je sigaren moet aansteken, niet te snel trekken en af en toe een pauze nemen. Maar ook hoe je ze moet bewaren en welke soorten er allemaal zijn.” Vanwege operaties aan zijn knieën moest hij hier uiteindelijk mee stoppen.

Wel rookt hij nog steeds graag een sigaartje en daarvoor gaat hij graag even in de tuin achter het AOC zitten. Maar mist hij dan juist niet de aanspraak waarvoor hij zich bij het ontmoetingscentrum heeft aangemeld. “Nee joh”, zegt hij direct. “Ik zit hier niet de hele dag. Ik kan altijd terugvallen op de gezelligheid binnen. Het belangrijkste is dat het hier ongedwongen is. Soms teken ik ook, of doe ik mee met de gym en een andere keer ouwehoer ik ook veel met de anderen. In de middag ga ik ook nog wel eens wandelen, de ene keer alleen en dan weer met iemand samen.”

Het bevalt hem zondermeer in het centrum, benadrukt hij. “Het sfeertje is gezellig, anders kom je hier niet. Er is een jonge jongen bij, de rest is tussen de 70 en 92 jaar. Ik loop heel vaak in mijn uppie langs de Weespertrekvaart. Maar hier kom ik ook graag, want een beetje aanspraak is ook niet verkeerd. Je bent er even uit, dat is feitelijk het meest belangrijke.”

Dick op zijn favoriete plekje in de tuin van het AOC ontmoetingscentrum
0 Shares