Herdenking op donderdag 4 mei 2023 bij het Monument Rozenoord in het Amstelpark

In 2015 ontwierp kunstenaar Ram Katzir het Monument Rozenoord in het Amstelpark. Het Monument toont 106 lege stoelen met de namen en leeftijden van 106 mannen die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd bij de voormalige kwekerij Rozenoord aan de Amsteldijk. In de volksmond wordt het ook wel het ’Stoelenmonument’ genoemd. De kunstenaar heeft op deze wijze niet 1 maar 106 monumenten gecreëerd.

Er werden bij de Amstel door de Duitse bezetter niet alleen verzetsmensen gefusilleerd, maar ook willekeurige burgers als represaillemaatregel. In het midden van het veld ligt een steen die herinnert aan de circa 35 mannen die op de fusilladeplaats zijn omgebracht, maar waarvan de namen (nog) niet bekend zijn.

Herdenking 4 mei 2023

Uitnodiging voor het bijwonen van de jaarlijkse 4 mei herdenking bij het Monument Rozenoord in het Amstelpark. De herdenking wordt gedragen door een 4 mei comité bestaande uit nabestaanden, buurtbewoners, studenten en Stadsdeel Zuid.

Start 19.30 uur.

Het Monument is op 10 minuten lopen gelegen vanaf de hoofdingang van het Amstelpark aan de Europaboulevard.

Programma: welkomstwoord, voordracht, het noemen van de 106 namen, de taptoe, 2 minuten stilte en het Wilhelmus. Daarna kunnen bloemen worden neergelegd.

Na afloop zijn alle aanwezigen van harte welkom in café Hop, voor koffie, thee en een informeel samen zijn. Café Hop is gelegen nabij het Monument.

0 Shares