Door de lockdown keerde Boeken terug op de markt

Zelf staat Alex Boeken nog niet eens zo heel lang op de markt, maar het marktkoopmanschap zit wel in de genen. Zijn opa is feitelijk de aanstichter, toen deze direct na de oorlog op de markt begon met een bakfiets en een mand met bloemen.

“Later begon hij een groentewinkel en dat is in de familie voortgezet”, vertelt kleinzoon Alex. Die startte in 2007 een groothandel voor de horeca en tja, toen kwam de lockdown en lag de horeca stil. “Toen bedachten we, we beginnen op de markt dan hebben we tijdens een lockdown in ieder de marktkraam nog. Zo zijn we er in feite ingerold.” Op zich niet zo gek, want het marktbloed stroomt zowel aan zijn kant van de familie als die van zijn vrouw Shirley al generaties lang door de aderen. En in de vorm van zijn zoon Yaron dient de volgende generatie zich al aan. “Ik heb het heel lang weten tegen te houden, maar nu sta ik hier dan toch”, lacht Alex.

Zijn kraam ligt vol groente en fruit, waarbij hij met het aanbod de Nederlandse seizoenen aanhoudt. “Zoals nu alles wat na de zomer uit de grond komt en de wintergroenten. In deze tijd hebben we eigenlijk geen Hollands fruit naast de appelen. De rest van het fruit is import, citrusvruchten uit Europa en Marokko. Hoe tropischer de vrucht, hou zuidelijker het land van herkomst. En waar we ook wel een beetje naam mee hebben gemaakt is de veelheid aan soorten tomaten die we hebben liggen.”

Alhoewel bijna alles aan groente en fruit het hele jaar door te krijgen is, houdt Alex zich wel aan de seizoenen. “Ik vind het leuk om met de seizoenen mee te doen. Anders wordt het ook saai, als je het hele jaar door alles maar kunt krijgen. Het heeft ook met kwaliteit te maken. Ik ga bijvoorbeeld alleen voor de Hollandse asperges. Je kunt ze in deze periode ook uit Peru halen… maar nee, daar waag ik me niet aan.” Hij wil dan ook de beste producten op zijn kraam hebben liggen. “Dat verwachten de mensen ook. En wij willen ook gewoon goede producten leveren.”

Alex Boeken is iedere donderdag te vinden op de Zuidasmarkt, George Gershwinplein

 

 

 

0 Shares