Geweldig(e) (ge)noten… vind je op de Zuidasmarkt

Vroeger een snack of borrelhap, tegenwoordig voor velen een vast onderdeel van het voedingspatroon. Maar hoe je ze ook nuttigt, noten zijn voedzaam, gezond, lekker en bovenal in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Onder meer bij The Nuthouse op de Zuidasmarkt. “Bij ons ligt de betere noot op de kraam.” Een kraam vol noten en zuidvruchten. “Toen we begonnen in 2005 was 80 procent van de handel met suiker. Dat is er bijna helemaal uit. Het is rauw, dry roasted en naturel”, vertelt Dennis Bastiani van The Nuthouse. Zijn kraam ligt vol exclusieve en specifieke producten, maar bovenal ‘eerlijke, gezonde en natuurlijk lekkere producten’. “Ik werk alleen met leveranciers die kwaliteit leveren en eerlijk met hun producten omgaan.”

Eerlijk; bijvoorbeeld Spaanse amandelen, waarvan de boom wordt geënt op bittere wortels, waardoor deze niet interessant is voor insecten zonder dat er bestrijdingsmiddelen aan te pas komen of cashewnoten uit Vietnam die niet op gecultiveerde boomgaarden worden geplukt, maar in het wild in de jungle. Maar ook granen uit Nederland, waarvan de certificering goed geregeld is. “We zoeken over het algemeen naar leuke kleine bedrijfjes, die met aparte en goede producten komen. Elk product heeft een eigen verhaal.”

Gezond is de olie die Dennis gebruikt om – aan de kraam – noten te branden: “We branden onze noten alleen in arachide olie. Die kan heter worden opgewarmd, waardoor de noot sneller dichtschroeit en dus van binnen mooi droog blijft.” Of dat qua voedingswaarde iets uitmaakt? “Gebrand of ongebrand scheelt misschien iets van 7 tot 10 procent, maar dan hangt het er wel vanaf, hoe je het brandt.” Maar noten – het voedingscentrum adviseert een handjevol noten per dag – zijn sowieso gezond. Neem de nu enorm populaire paranoot, vol selenium. “Ze komen hele zakken vol halen, maar vergeten voor het gemak even dat je er eigenlijk slechts vijf op een dag mag hebben om het gezond te houden, haha.”

The Nuthouse is iedere donderdag te vinden op de Zuidasmarkt, George Gershwinplein

0 Shares