Een eeuw korfbalvereniging Oranje-Nassau vereeuwigd

Honderd jaar geschiedenis samengevat in 121 pagina’s. De Amsterdamse korfbalvereniging Oranje-Nassau vierde vorig jaar haar eeuwfeest, eind september werden die festiviteiten bekroond met een veelomvattend jubileumboek: Oranje-Nassau, Kracht Door Combinatie.

Roland Kaijen, zelf sinds 1997 lid van de vereniging is de initaitor achter het drukwerk en heeft er heel wat uurtjes inzitten: “Aanvankelijk was het de bedoeling om het boek in 2019 klaar te hebben, maar het bleek toch iets meer werk te omvatten.” Want bij de oude foto’s die Kaijen kreeg, moesten ook de namen komen – “Want, als je iets doet, moet je het goed doen’, lacht hij. Maar, je mag niet zomaar zonder toestemming foto’s met namen afdrukken… dus moest hij ook daar nog eens achteraan. “Voordeel was dat ik op die manier veel oud-leden kon achterhalen, die ik gelijk over de komst van het boek kon vertellen.”

Honderd jaar geschiedenis samenvatten in één boek is uitdagend en misschien zelfs overmoedig. Is een boek de juiste vorm en is er voldoende tijd om alles uit te zoeken en te beschrijven? “Soms is er maar een manier om daarachter te komen – gewoon doen! En gewoon doen past in de traditie van Oranje-Nassau”, aldus Kaijen. “Ik vind het ook leuk om in de geschiedenis van de vereniging te duiken.”

Zo’n eeuwfeest is dan natuurlijk een uitgelezen en typisch moment om terug te kijken. “Hoe is het begonnen en hoe heeft Oranje-Nassau zich in die honderd jaren steeds weer moeten en kunnen aanpassen. Het jubileumboek is een poging dat verhaal vast te leggen, met Oranje-Nassau als stralend middelpunt maar ook met een schuin oog naar gebeurtenissen in de (korfbal)wereld buiten de vereniging. Het gaat over Amsterdam en Amstelland, de christelijke grondslag, korfbal en vooral de vereniging: ACKV Oranje-Nassau.”

Een grootse presentatie van het boek zat er vanwege alle coronamaatregelen niet in en dus werd het drukwerk zaterdag 26 september werd het drukwerk dan ook op gepaste wijze uitgereikt. Toch was er iets extra’s, want met het boek werd tevens een fiets- en wandelroute gemaakt. Kaijen: “Tijdens het schrijven kwam ik allerlei plekken tegen in Amsterdam-Zuid die allemaal iets te maken hadden met de geschiedenis van de verengingen. Die punten heb ik aaneen geknoopt en een fietsroute op samengesteld.”

Een mooi startpunt voor die route is de bron waar alles begon. De roots van de vereniging liggen op de Christelijke HBS in de Moreelsestraat en er is daarom een sterke band met Amsterdam Zuid. Maar met het uitdijen van de stad, werden de lokale sportverenigingen en de gemeentelijke sportvelden steeds weer verplaatst. Zo ook Oranje Nassau, dat na vele omzwervingen via een aantal verschillende locaties steeds verder naar (en zelfs over) de rand van Amsterdam hebben geduwd en het uiteindelijk op sportpark ’t Loopveld (naast Uilenstede) belandde.

Belangstellenden kunnen het boek bestellen via lulu.com, Oranje-Nassau als zoekitem invullen.

Foto: Uit de oude doos, leden van de christelijke korfbalvereniging Oranje-Nassau in 1933.

0 Shares