Een handgemaakte lampenkap, een verrijking voor je interieur

Het zijn pronkstukken voor in huis, maar ze zijn dan volledig naar wens, op maat en handgemaakt. De lampenkappen van Atelier Kap & Co getuigen van een zeer persoonlijk detail in huis. Dat gecombineerd met interieuraccessoires uit hetzelfde winkeltje geeft de inrichting een unieke ‘final touch’.

Onder de rook van het Okura is Atelier Kap & Co uitkijkend over het Amstelkanaal te vinden in een van de vier ‘brugwinkeltjes’ aan de Barbiersbrug (brug 404), die de Ferdinand Bolstraat verbindt met de Scheldestraat. Een perfecte plek voor Nienke en Puck, die zich daar dagelijks storten op het creëren van de meest unieke lampenkappen.

Het was Nienke die een aantal jaren terug de stap waagde. Wat betreft woninginrichting is ze geen vreemde eend in de bijt. Ze runt al meer dan negen jaar samen met haar moeder een interieurwinkel, waar meubels en woonaccessoires een tweede kans krijgen bij een nieuwe eigenaar. “Daar krijgen we ook lampen binnen, waarvan de voet nog intact is, maar de kap echt toe is aan vervanging”, vertelt Nienke. “Die bleven dan staan, omdat mensen daar niet doorheen kunnen kijken.”

En dus besloot Nienke lampenkappen in te kopen. “Maar het was het telkens net niet; de kleur sloeg niet aan, de vorm was niet goed of de print was het niet. Ik bedacht me op een gegeven moment – na veel te lange tijd eigenlijk – dat als ik het niet kan krijgen, ik het zelf maar moet gaan maken. En dus ben ik in de leer gegaan. Mijn eerste zelfgemaakte kap verkocht ik direct de volgende dag en daarna ben ik er dus nooit meer mee gestopt.”

Maar goed, een winkel, twee kinderen en ’s avonds nog een keer lampenkappen maken… dat werkte niet. Tot op een avond zij en Puck, die ze kent van de peuterspeelzaal, nippend aan een wijntje zaten te kletsen. Puck biechtte op dat ze haar baan ‘stom’ vond en ze stikjaloers was op wat Nienke deed met de lampenkappen; creatief bezig zijn. Nienke: “Ik zei toen, dan kom je bij mij in de leer. Ik ken het kunstje inmiddels, leer jou het kunstje en dan kunnen we het samen oppakken en het groter maken, of in elk geval er íets van maken. Want het was op dat moment nog niets.”

En dat iets werd het zeker. Er werd een naam aangehangen, een website opgebouwd en een instagramaccount geopend. Vanaf dat moment ging het los. De twee hadden een nieuw onderkomen nodig om hun creativiteit te kunnen botvieren. Puck zag een droom – ‘ik wilde van jongs af aan al een winkeltje hebben’ – werkelijkheid worden, en Nienke kreeg de bevestiging dat ze de juiste stappen had genomen. Terwijl Nienke langzaam maar zeker het geheim van het lampenkappen maken overbracht op Puck, leerden de twee elkaar ook de nodige foefjes en truukjes aan om tot een mooi resultaat te komen. Ze ontdekten gaandeweg onder meer ook de binnenkant te bekleden. Ze maken eigen ontwerpen, werken veel op aanvraag en hebben genoeg verschillende soorten stof en een diversiteit aan designs in huis om een breed publiek aan te spreken en aan iedere wens te kunnen voldoen. En van reststukken maken ze weer allerlei accessoires als poefen en kussens. Hun publiek is zeer gemêleerd, van jong tot oud. “Natuurlijk wel mensen die bereid zijn om er geld voor uit te geven, en die het ook waard vinden om dat te doen. Maar dan heb je wel iets nieuws, handgemaakt volledig in jouw stijl en de stijl van je interieur. Je kunt het zo bont maken Als je zelf wilt. Het is geen massaproductie, dus je hebt iets unieks”, vult Puck aan.

Naast particuliere klanten hebben ze inmiddels ook een netwerk aan winkels die hun lampenkappen willen verkopen. “Ik kreeg op een gegeven moment een telefoontje van een winkel of we lampenkappen wilden maken. Ik wist in eerste instantie niet wat ik moest zeggen, en zei maar gewoon ja”, vertelt Nienke. “Ook op de vraag hoeveel ik er kon maken en wat de prijs zou zijn, moest ik in eerste instantie het antwoord schuldig blijven. Ik heb geantwoord dat ik het zou e-mailen. Toen zijn we gaan zitten en gaan denken.” Winkels maken nu permanent deel uit van haar klantenbestand.

En daar komen soms best leuke opdrachten uit voort. “We werken samen met een interieurwinkel, die ook behang verkoopt. Ze maken regelmatig een wand met banen van het nieuwste behang en willen daar dan ook bijpassende lampenkamppen bij van reststukken behang”, legt Nienke uit. “En laatst kwam een vriendin van mij met een afgedankte stapel broeken met een constructiefout. Ook daar hebben we lampenkappen van kunnen maken. Geweldig toch?

Dan: “Van het thuis in de avonduren lampenkappen maken, via een atelier in een antikraak huurpand naar deze winkel. Ja, het is uitgegroeid tot iets moois.”

Atelier Kap & Co

Josef Israëlskade 44

Tel.: 06-24234001

info@atelierkapenco.nl

www.atelierkapenco.nl

 

Foto: Lex Banning

0 Shares