Ondernemende Liv blaast bellen voor trans-Atlantische zeilreis

‘De meeste dromen zijn bedrog’, zong Marco Borsato ooit. Voor veel mensen geldt dit ook, maar niet voor Liv Boud. Zoals het er nu naar uitziet, stapt de 14-jarige Amsterdamse in oktober in Den Helder op de driemaster Thalassa voor een trans-Atlantische trip van zes maanden. En daarmee komt een van haar grootste dromen uit. Een vakantiereisje? Vergeet het maar.

School at Sea is de formele benaming van de trip, die Liv hoopt te gaan maken. Het was een nicht die haar aan boord trok, terwijl diezelfde nicht inmiddels is afgehaakt. Zij vond een half jaar te lang, vertelt Liv, voor wie de reis op voorhand al een ‘toffe ervaring’ lijkt. “Je leert zo veel andere dingen dan je op school leert, bijvoorbeeld over de natuur en nieuwe culturen waarmee je kennismaakt. Je wordt een stuk zelfstandiger, want je moet veel zelf doen, waaronder het schip schoonhouden en koken, maar ook de inkopen voor het eten.” En dat laatste zal ze waarschijnlijk nauwlettend in de gaten houden. “Ik ken het verhaal van een eerdere reis, waarbij ze aan boord de laatste dagen drie keer op een dag pap moesten eten, omdat er niet genoeg was ingekocht”, zegt ze lachend.

Er gaan ongeveer dertig kinderen in de leeftijd van Liv mee. Daarnaast een aantal docenten, want behalve levenservaring opdoen, moet er ook worden geleerd. De bijna vijftig meter lange driemaster vaart vanaf Den Helder langs de westkust van Europa naar de Canarische eilanden, steekt dan Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied, buigt af naar het noorden richting Bermuda en zet vervolgens weer koers richting Europa. Tijdens de stops zijn er meerdere activiteiten. “Bijvoorbeeld een uitwisseling met een lokale school, of je moet als opdracht regelen dat je bij een lokale familie kunt eten”, vertelt Liv, die momenteel het derde leerjaar van het vwo aan het Fons Vitae Lyceum doorloopt.

Het is voor het eerst dat ze zo lang van huis is, en wat haar de meeste spanning oplevert is de verwachting dat ze tijdens de reis thuis – familie, vrienden en sporten – gaat missen. “En andersom ook”, vult haar vader aan. “Maar ik ben ook jaloers dat ze zo’n reis gaat maken. Mama vindt het wel een stuk spannender en op zich is dat logisch. Het is nogal een grote plas die ze moeten oversteken, hoe mooi het ook is. Maar wat je in die zes maanden ervaart en kunt leren, vormt je voor de rest van je leven. Ze zeggen ook dat je een heel ander kind terugkrijgt.”

Nu kom je niet zomaar aan boord van de driemaster. Voor niets gaat de zon op en dus vraagt de stichting die School at Sea exploiteert een niet geringe financiële bijdrage. En nee, het is niet zo dat alleen kinderen met rijke ouders de trip kunnen maken. “Ik moet zelf, door middel van acties en crowdfunding, het bedrag bijeen zien te krijgen”, vertelt Liv. “Als je de kosten door je ouders laat betalen mag je niet mee.” Al dragen de ouders van Liv, erkent haar vader, wel bij. “Maar in principe moet ze het zelf doen”, bevestigt hij.

En daarvoor heeft Liv een unieke formule bedacht: bellenblazen. Ze lacht. “Ik was daar vroeger al veel mee bezig, voor de deur en in het park hiertegenover. Samen met een vriendin hebben we ook een demonstratie gegeven tijdens een pure markt in het park en toen hebben we best wel veel verdiend.” Het zijn ook niet zomaar een paar belletjes die ze de lucht in blaast, maar ze tovert met een zelfgemaakte stokkenset bellen van meer dan een meter in doorsnee. Die zweven als een grote elastische bal die allerlei vormen aanneemt door de lucht en hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen én ouderen. Ze heeft zelfs een speciaal recept voor het zeepwater dat ze daarvoor gebruikt. “Wat ik daarvoor gebruik? Ik doe Dreft en bakpoeder in het water, en nog een geheim ingrediënt… maar dat blijft geheim.” Nu is Liv niet het type om haar hand op te houden. Als er geld moet worden opgehaald, wil ze daar ook een tegenprestatie voor leveren. Dat vond ze bij het Prinses Máxima Centrum, het nationaal centrum voor kinderoncologie. Daar gaat ze met haar superbellen demonstraties geven voor kinderen, en wil ze bijvoorbeeld in de zomer een bellenblaasfestijn geven. Via sponsorpakketten kunnen bedrijven hier een bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld door bellenblaaspakketten te kopen, die ze wil weggeven en waarmee de jonge patiënten in het Prinses Máxima Centrum zelf aan de slag kunnen.

Door zich te laten inhuren voor kinderparty’s, braderieën, bedrijfsfeesten en misschien wel tijdens openingen, boort Liv nog een belangrijke bron van inkomsten aan. Ze zal er in ieder geval alles aan doen om de kans op een trans-Atlantische trip van zes maanden niet als een zeepbel uiteen te laten spatten.

Sponseren en crowdfunding

Liv heeft op weg naar de transatlantische reis de particuliere en zakelijke sponsoring gescheiden. Voor bedrijven heeft ze speciale pakketten samengesteld, ook in het verlengde van haar activiteiten bij het Prinses Máxima Centrum. Ook kan Liv en haar bellenblaasfestijn worden ingehuurd. Meer informatie en doorverwijzing naar sponsor- en crowdfundingacties is te vinden op superbellenblaas.nl

Sociale media

Liv is tot aan het vertrek én tijdens de reis te volgen via sociale media. Ze zal – onder andere voor de kinderen van het Prinses Máxima Centrum – een vlog bijhouden en heeft een speciaal Instagram account ‘SPRBLLN’ aangemaakt.

UPDATE van Liv op haar Instagram account ‘SPRBLLN’, maart 2023:

“Deze week heb ik te horen gekregen dat mijn school geen toestemming geeft voor School at Sea. Zoals jullie kunnen begrijpen is dit een enorme grote teleurstelling. De activiteiten bij het Prinses Máxima Centrum gaan uiteraard gewoon door. En ik hoop nog veel mensen blij te kunnen maken met mijn superbellen. De webshop blijft gewoon open en ik heb al weer super veel zin in de kinderfeestjes. Deel van mijn inkomsten gaan naar het goede doel. Graag tot snel, liefs Liv”

 

0 Shares