Een Noordzeevisser in het stadsdeel die zijn vangst aflevert in Zuid

In vissersdorp Urk staat je toekomst al bijna vast, dus ook voor Hendrik Kramer. Al was dat aanvankelijk minder vanzelfsprekend dan je zou verwachten. Oké, Hendrik is toch Noordzeevisser geworden, maar woont inmiddels wel in Amsterdam-Zuid en laat dat nu ook een deel van het afzetgebied voor zijn visvangst zijn.

Ongeveer tien jaar geleden verhuisde Hendrik voor de liefde van Urk naar Amsterdam. En zoals eerder vermeld: wie Urk zegt, zegt vissen. Toch heeft het Hendrik flink wat tijd gekost voordat hij zijn bestemming vond als visser, onder andere hardnekkige zeeziekte weerhield hem ervan om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Uiteindelijk besloot hij om het toch te doen en dientengevolge de zesde generatie zeevisser te worden.

En toen dat besluit eenmaal vaststond, was het voor hem ook duidelijk dat hij zo milieuvriendelijk mogelijk wilde vissen. Dat begon al bij de keuze van zijn schip, een in Nederland gebouwde volledig elektrische vissersboot. Inmiddels is daar een tweede boot, uiteraard ook volledig elektrisch, bijgekomen. Met beide schepen vist hij met de seizoenen mee op de Noordzee, zomers richting het noorden, tot ongeveer 200 kilometer onder het Noorse Bergen. Momenteel vist hij ten zuiden van Engeland. Met de jaargetijden wisselt ook waar hij op vist, altijd de vissoort die op dat moment in het seizoen is. Dat varieert van platvis tot langoustines en inktvissen.

In zijn zoektocht om zo milieuvriendelijk te zijn als maar mogelijk is, kwam Hendrik al snel tot de conclusie dat de meest efficiënte manier om de bijdrage aan het milieu zo positief mogelijk te laten zijn directe levering aan eindgebruikers is.

Hij levert rechtstreeks aan diverse restaurants, waaronder restaurant JA in de Pijp. Maar hij levert bijvoorbeeld ook direct aan Stadsmarkt De Pijp in de van Woustraat. “Bij Stadsmarkt de Pijp streven we zo veel als mogelijk naar lokale en duurzame partners en Hendrik past daar perfect bij. Dat hij ook nog eens om de hoek woont maakt het alleen maar interessanter en leuker”, zegt Michael Beugelink, eigenaar van Stadsmarkt De Pijp. “Verser en nog meer lokaal dan dit kan gewoon niet”. “We leveren de allerlaatst gevangen vis, dus de meest verse vis, aan Stadsmarkt De Pijp. Zo vers als maar kan” zegt Hendrik.

Meer informatie? Kijk op www.stadsmarktdepijp.nl of www.wildnzilt.nl

 

0 Shares