Geert Groote College ontvangt Rookvrije Generatie Award

Het Geert Groote College aan de Fred Roeskestraat werd maandag 22 maart verrast met de Rookvrije Generatie Award. Hiermee worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. De award werd uitgereikt door tv-persoonlijkheid Tanja Jess en in ontvangst genomen door conrector Fieke Otto-Ossenkoppele en enkele leerlingen.

 

Al vanaf augustus 2018 mag er op het Geert Groote College niet meer worden gerookt. Omdat het schoolplein grenst aan het schoolplein van een lagere school, zagen de leerlingen de middelbare scholieren dagelijks roken. Dit gaf een slecht voorbeeld en veel rookoverlast. Inmiddels is ook, in samenwerking met Stadsdeel Zuid, ‘de rookvrije straat’ geopend wat past binnen de ambitie van Zuid om aan een rookvrij stadsdeel te werken.

Volgens het juryrapport is het Geert Groote College in Amsterdam te prijzen omdat zij niet alleen al twee jaar voor de wetgeving rookvrij werden, maar daarbij ook oog hadden voor het effect van het rookvrij maken van hun schoolplein: “De verplaatsing van rokende scholieren is grondig aangepakt met onder meer gastsprekers en voorlichting in alle klassen, deelname aan de klassikale niet roken wedstijd ‘Smokefree Challenge’ en het met ouders realiseren van een rookvrije straat. De school laat, ook aan de jongere generatie, zien hoe het moet.”

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt. In totaal zijn er zeven categorieën die een Award krijgen toegekend, met dit jaar een extra toekenning voor ‘meest vernieuwend’. Het Geert Groote College in Amsterdam is de winnaar in de categorie Scholen.

Foto: Tanja Jess en Fieke Otto-Ossenkoppele met leerlingen Anna, Rommert, Rommy, Josephine en Lune.

 

0 Shares