Heerlijk in de buitenlucht werken aan een fysiek en mentaal gezond lichaam

Actief bezig zijn en gezellig samen zijn vechten om voorrang bij GezondOud. 

De opkomende zon verjaagt langzaam maar zeker de kilte van de ochtend. Op de parkeerplaats bij landgoed Groenendaal verzamelt zich druppelsgewijs een sportief gekleed gezelschap, stuk voor stuk even enthousiast welkom geheten door Alies en Constance. Als nummer zestien zich meldt, is de club compleet voor een uurtje sportief bezig zijn. 

Maar het is overduidelijk niet alleen een sportief uurtje waar deze zestien enthousiaste senioren zich mee bezighouden, het is onweerlegbaar ook een groot sociaal gebeuren. Sport en sfeer vechten om beurten om voorrang. Met de sport zit het wel goed, want de door Constance van GezondOud opgedragen oefeningen worden vol overgave uitgevoerd. De hartelijke onderlinge begroeting op de parkeerplaats bewijst dat met het sociale aspect ook niets mis is en dat wordt gaandeweg het uurtje sporten nog eens benadrukt door de onderlinge vrolijke reacties. 

Voor mij was dat in eerste instantie de reden om me aan te melden”, zegt Jennie Beukelman, die zo’n twee jaar geleden uit het Gelderse naar Heemstede verhuisde om dichter bij het gezin van haar zoon te kunnen wonen. Maar ja, qua sociale contacten in de buurt begin je dan natuurlijk weer op nul. Via een artikel in de krant kwam ik bij GezondOud uit en daar kwam ik in een warm bad terecht. Ik ga nu twee keer in de week en elke keer is het weer een feest, het is voorbij voordat je er erg in hebt. 

Als de club zich in beweging zet richting het bos, vult gezellig gekeuvel de ruimte tussen de bomen. Maar dit bonte gezelschap 60-plussers vormt allerminst een theekransje. Het mag dan Wandelbos Groenendaal heten, het ‘gymuurtje’ bij Gezond Oud heeft niets van doen met een rustieke ochtendwandeling in het bos. Mede dankzij de professionele begeleiding van – in deze groep Constance en Alies – wordt het lichaam ruim een uur, vanaf de warming up tot de cooling down, flink geactiveerd met een gevarieerde reeks oefeningen. Daarbij neemt Constance de helft van de groep onder haar hoede, Alies gaat met de rest een andere kant van het bos in. In eerste instantie volgen de deelnemers morrend, wanttja met een halve groep is het ook half zo gezellig. 

Niets is echter minder waar. Want als tussen de bomen door de stralen van de rijzende winterzon de deelnemers omarmen en een specht met zijn gehamer de groep op zijn eigen wijze welkom heet, klinkt het eensluidend ‘jongens, wat is dit toch heerlijk’. “Dit is toch veel lekkerder dan op zo’n apparaat in een suffige ruimte tussen vier muren”, beaamt Beukelman. “Heerlijk in de open lucht en deze omgeving is toch prachtig. En het hele jaar door hè, weer of geen weer. Of ik eerder heb gesport? Absoluut niet, maar ik vond het naast het aanboren van sociale contacten ook wel eens goed om wat actiever te worden.” 

En actief is het zeker. De zweep wordt weliswaar niet gehanteerd, maar Constance houdt haar clubje wel degelijk aan het werk. Na een kort loopje – al dan niet trimmend of stevig doorwandelend – wordt de groep onderworpen aan een serie oefeningen van 30 seconden per stuk. Iedereen op zijn eigen tempo, maar “we moeten wel de spieren voelen, anders heeft het geen zin”, roept Constance tussendoor. Ze houdt iedereen in de gaten, corrigeert waar nodig en roept op ludieke wijze mensen ‘tot de orde’. En voelen doen de meesten hun spieren zeker, “Pfoe… dit was een zware oefening”, klinkt het in de kring. Vervolgens worden de armspieren nog even onder handen genomen, alvorens de groep weer wordt samengevoegd en de les eindigt met een oefening die uitmondt in een even lachwekkend als chaotisch ‘gevecht’ om tennisballen. Het is het enige (licht) competitieve element dat in de les valt te ontdekken. 

“En daarna gaan we met z’n allen nog even aan de koffie. Maar daar blijft het niet bij hoor. Naast de lessen maken we soms ook met elkaar uitstapjes of gaan we onderling en gaan we iets leuks doen. Gezond Oud organiseert ook regelmatig bijeenkomsten”, bevestigt Jennie Beukelman nogmaals de uitstekende sfeer in de groep. ‘Een week niet naar Gezond Oud is een week niet geleefd’, geldt ook voor Jennie Beukelman, want tot op heden heeft ze praktisch nog geen les gemist. “Ik sport op maandag en donderdag, en als ik een keer niet kan, meld ik me op een andere ochtend. En serieus, in welke groep je ook komt, het is overal even hartelijk en gezellig”, zegt ze enthousiast.  

GezondOud is medio 2018 gestart in Zuid-Kennemerland en biedt haar buitensportlessen ondertussen aan in heel Noord-Holland, waaronder ook in Amsterdam. Oprichtsters Constance Schuller en Esther Zoetmulder, die zelf dagelijks ervaren wat buitensporten met mensen doet, hebben zichzelf als doel gesteld om, middels dit verfrissende concept, zoveel mogelijk mensen te helpen gezond en gelukkig ouder te worden. Er volgt geen medische keuring, maar het is wel raadzaam bij de eerste (proef)les aan te geven of er lichamelijke beperkingen zijn. Verder gaat er een keer per kwartaal een fysiotherapeut mee om te kijken of er al dan niet fysieke beperkingen zijn, waarop moet worden geanticipeerd. 

 Voor meer informatie kijk op www.gezondoud.nl of bel 06-17962699. 

0 Shares