Maak kans op een van de prijzen van de Dageraad

Als een parel ligt het wereldberoemde Dageraadcomplex bijna onvindbaar in Plan Zuid, Begin jaren 20 gebouwd door Michel de Klerk en Piet Kramer. Beide voormannen van de nieuwe opkomende bouwstijl De Amsterdamse School. De bouwwerken dragen op verschillende plaatsen de trotse naam van hun woningbouwverenging: De Dageraad.

Tegenwoordig wordt het beheerd door de opvolger de Alliantie. De Dageraad verwijst naar de opkomende zon, een veel gebruikt symbool voor de sociaal democratische beweging die hier konden wonen. Het pleintje voor De Dageraad is gewijd aan burgemeester Tellegen. Hij heeft veel voor het realiseren van de sociale woningbouw betekent.

Op de hoek van de Burgemeester Tellegenstraat en de P.L. Takstraat vind men Museum De Dageraad, onderdeel van Museum Het Schip. Hier is aandacht voor het prachtige Plan Zuid van Berlage dat door vele Amsterdamse School architecten is ingevuld. De expositie is verlengd tot 30 september. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13:00-17:00 uur. Om 13:30 en 15:30 uur kunt u aansluiten bij de rondleiding en om 14:30 uur is de rondleiding Engelstalig. Het museum is deels rolstoeltoegankelijk.

Kans maken op een van de tien mooie prijzen van De Dageraad, beantwoord dan de volgende vraag: Wie was de oprichter van Woningbouwvereniging De Dageraad? Reacties naar info@hetschip.nl

0 Shares