Stille tocht van Rivierenbuurt naar gedenkplaats Rozenoord

Het 4&5 mei comité Rivierenbuurt organiseert op 4 mei de jaarlijkse Rozentocht.

Vanaf het KinderMonument aan de Gaaspstraat, bij buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam Zuid, leidt de tocht naar de gedenkplaats Rozenoord aan de Amstel. Aan het C.W. Ittmanpad – vernoemd naar een van de daar vermoorde verzetsstrijders – ligt de voormalige fusilladeplaats waar de tocht elk jaar eindigt in een 4 mei herdenking. Voorafgaand aan de stille tocht in de ochtend om 10.30 uur zal ook de uitbreiding van het Rozenoord monument, die tijdens de coronaperiode is uitgevoerd, worden onthuld. De uitbreiding betreft de namen van hen die op deze plek zijn gefusilleerd.

De speeltuingemeenschap rond de Gaaspstraat strijdt er tot de dag van vandaag voor dat gruweldaden als in de Tweede Wereldoorlog nooit meer plaatsvinden. De organisatie van de Rozentocht nodigt iedereen uit om op 4 mei mee te lopen en bij de gedenkplaats stil te staan. Na afloop is er in het speeltuingebouw ruimte voor een kop koffie en om na te praten.

Voor deelnemers die slecht ter been zijn rijden er pendelbusjes van het Speeltuingebouw naar de gedenkplaats en terug.

Er is gelegenheid om bloemstukken en kransen vooraf te bezorgen in het speeltuingebouw aan de Gaaspstraat op 4 mei tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

Programma

18.30 uur – ontvangst in het speeltuingebouw Gaaspstraat 8

18.50 uur – start Stille Tocht onder begeleiding van trommelaars

19.30 uur – herdenking met toespraken & zang

20.00 uur – twee minuten stilte

20.02 uur – Wilhelmus

20.05 uur – bloem- en kranslegging

Donderdag 5 mei wordt de bevrijding herdacht en organiseert het 4&5 mei comité Rivierenbuurt in samenwerking met buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam Zuid een aantal festiviteiten voor jong en oud, waaronder springkussen, zweefmolen, poppentheater, terras, food- en drinkcorner en een rommelmarkt.

Voor meer informatie: www.kindermonument.org en www.bsvaz.nl

0 Shares