Unieke doneer-een-zaailing-dag om miljoenen bomen te planten

Meer Bomen Nu organiseert zondag 12 februari een landelijke doneer-een-zaailing-dag. Op honderden locaties in het land kunnen zaailingen worden ingeleverd, ook in stadsdeel Zuid zijn inleverpunten.

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. In een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om een volwassen boom of struik te worden. Meer Bomen Nu roept daarom iedereen op om zaailingen en stekken uit eigen tuin naar een van de vele inleverpunten te brengen. Vrijwilligers planten ze vervolgens op een geschikte locatie, waar ze wel kunnen uitgroeien. Zo plant Nederland samen miljoenen bomen voor klimaat en biodiversiteit.

Hoe te werk te gaan? Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven. Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken. Grote kans dat er een nieuwe boom of struik opkomt.

De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop. Lever de zaailingen zondagmiddag 12 feb tussen 14:00 en 16:00 uur in op een van de vele bomenhubs of plantlocaties.

Kijk op www.meerbomen.nu/doneereenzaailing voor alle inleverpunten.

Foto: Nico Wall – Pixabay

0 Shares