Uurtje samen koffie drinken, is al een wereld van verschil

Je zou het in een stad met ruim 800.000 inwoners bijna niet verwachten, maar toch zijn er voldoende Amsterdammers met een lichamelijke beperking die zich eenzaam voelen of zelfs in een isolement dreigen te raken. Af en toe een middag of ochtendje wat gezelschap hebben, of een uurtje bezoek in de twee of drie weken betekent vaak al een wereld van verschil. Bij de vereniging De Zonnebloem afdeling Amsterdam-Zuid weten ze er alles van.

Bezoekwerk noemt de organisatie het. “Dan gaat het voornamelijk om mensen die nauwelijks het huis nog uitkomen”, vertelt Jaap van den Bergh, voorzitter van de afdeling Amsterdam-Zuid. “Het gaat vaak om mensen die wel willen deelnemen aan onze activiteiten maar dat helaas fysiek niet meer kunnen. En niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. Ook zijn er mensen die groepsactiviteiten nu eenmaal niet zien zitten, maar die doe je wel een enorm plezier doet met een-op-een gezelschap. En niet alleen voor de ontvanger. Ik weet uit ervaring dat het ook veel voldoening geeft om iets voor je medemens te kunnen betekenen.”

Want helaas, vervolgt Jaap, zijn er mensen die soms weken niemand zien of contact hebben met andere mensen. “Ze houden misschien niet van groepsactiviteiten buiten de deur, maar vinden het wel heel prettig en gezellig om af en toe eens iemand over de vloer te hebben. Iemand die een uurtje komt kletsen en koffie drinken, of om een wandelingetje te maken, een spelletje doen of misschien samen een film kijken. Het kan – van beide kanten – op elk gewenst moment en op elke gewenst dag in de week. En niets staat vast, het kan altijd weer wisselen. Dat maakt het ook leuk.”

En het is geen dagtaak. Een ochtend of middag, of zelfs een uurtje één keer in de twee of drie weken is vaak al genoeg. Natuurlijk, erkent Jaap, is een regelmatiger bezoek fijner, maar het is net wat bezoeker én ontvanger het beste uitkomt. Dat gaat, zegt hij, vaak in goed overleg en kan op elk moment worden aangepast. “Ik ken mensen voor wie het ook niet elke week hoeft, die vinden één keer in de zoveel tijd wel voldoende. Als ze af en toe maar eens iemand zien.” Vrijwilligers voor dat bezoekwerk zijn schaars, maar ongetwijfeld lopen er Amsterdammers rond die in die behoefte kunnen voorzien, hoopt Jaap. De afdeling Amsterdam-Zuid van de vereniging De Zonnebloem telt nu ongeveer acht vrijwilligers die bezoekwerk doen, en dat zijn er veel te weinig. “We moeten op dit moment aanvragers voor bezoekwerk op een wachtlijst zetten, en dat is juist wat je niet wilt horen als je je aanmeldt. Voor zover bekend zijn er zeker 25 mensen die graag bezoek zouden ontvangen, en ongetwijfeld zijn er nog veel meer die bij ons niet op de radar staan.”

Nieuwe vrijwilligers gaan niet onvoorbereid op pad, maar krijgen eerst een intakegesprek. “We kijken naar de motivatie en of hij of zij bij de organisatie past”, legt Jaap uit. De vereniging zoekt naar de juiste match en er gaat bij het eerste bezoek altijd een begeleider met ervaring mee. Jaap: “De klik tussen bezoeker en ontvanger is erg belangrijk. Als die er niet is, moet je gewoon eerlijk zijn en er niet mee doorgaan.” De ervaring is dat bij gemotiveerde vrijwilligers de klik er bijna vanzelfsprekend is, zodat er van beide kanten een gezellig sociaal contact ontstaat.

Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij vereniging De Zonnebloem op de website www. zonnebloem.nl/amsterdam-zuid of neem contact op met zonnebloem afdeling Zuid via het e-mailadres zonnebloem.amsterdamzuid@ outlook.com.

De Zonnebloem in Amsterdam-Zuid

De Zonnebloem afdeling Amsterdam-Zuid heeft tot deur als doelgebied de Pijp, Rivierenbuurt, Zuid en Buitenveldert. Met een vrijwilligersbestand van ongeveer 25 leden worden regelmatig uitstapjes georganiseerd voor oudere mensen vanaf ongeveer 40 jaar met een lichamelijke beperking – voor jongeren kent Amsterdam een speciale jongerenafdeling. De activiteiten bestaan uit georganiseerde uitstapjes; bijvoorbeeld een muziek- of bingomiddag, ergens lunchen of koffie drinken en bustochten.

“De meeste deelnemers aan onze activiteiten zijn 60-plussers”, weet Jaap van den Bergh.De deelnemers worden van deur tot deur begeleidt en vervoerd. De afdeling in Zuid telt zeker honderd deelnemers, waarvan er zo’n vijftig tot zestig aan de activiteiten deelnemen. “Je ziet bij de meeste activiteiten een vaste kern, met daaromheen een wisselende club mensen. De een vindt nu eenmaal een muziekmiddag leuk, de ander houdt meer van om er op uit te gaan. En sommigen genieten weer van beide activiteiten.”

Bij alle activiteiten van De Zonnebloem in Zuid gaat naast zes tot tien vrijwilligers ook minimaal één gediplomeerde verpleegkundige mee.

Gezocht

Vrijwilligers voor het bezoeken van de medemens, en coördinator voor de organisatie van de bezoeken. Beide geen dagtaak. Behalve de nood aan vrijwilligers, is de afdeling Amsterdam-Zuid ook naarstig op zoek naar een coördinator bezoekwerk. Hij of zij koppelt vrijwilligers aan aanvragers en neemt de organisatie hiervan voor zijn of haar rekening.

 

0 Shares